Dôležitý oznam

08.04.2024 09:29
Vážení rodičia,
vzhľadom na skutočnosť, že nám bol momentálne rodičom oznámený a potvrdený výskyt piatej detskej choroby v našej MŠ, zasielam Vám túto informáciu.
 
Zároveň Vám pripomíname, že zákonný zástupca má povinnosť informovať školu o akejkoľvek zmene zdravotného stavu svojho dieťaťa. Ak sa dieťa nemôže zúčastniť na výchove a vzdelávaní, zákonný zástupca je povinný oznámiť škole bez zbytočného odkladu príčinu jeho neprítomnosti.
 
Vzhľadom na to, že v posledných mesiacoch je zvýšený výskyt rôznych infekčných ochorení v školách, prosíme Vás, aby ste nás o nich informovali. Tiež Vás prosíme, ak máte podozrenie u svojho dieťaťa na akékoľvek ochorenie, alebo sa Vám niečo nepozdáva, nechajte si dieťa doma na pozorovanie, alebo to konzultujte s lekárom.
Zvážte zdravotný stav svojho dieťaťa a neposielajte nám choré deti do kolektívu, chráňme sa navzájom a buďme k sebe ohľaduplní.
 
 
Piata detská choroba - Infekčný erytém (Erythema infectiosum)
 
Choroba sa zvyčajne začína príznakmi podobnými chrípke - zvýšená teplota, bolesť hlavy a tela, únava a malátnosť, bolesť hrdla a upchatý nos. Po niekoľkých dňoch príznaky ustúpia (práve počas tohto obdobia je dieťa najviac infekčné) aj keď dieťa vyzerá byť už zdravé, objaví sa výsev vyrážok. Začína na lícach a má charakteristický tvar motýľa. Vyrážka sa potom šír na trup, vnútornú stranu končatín a zadok, niekedy aj na chodidlá a dlane. Má charakter červenofialových škvŕn, ktoré splývajú. Vo vnútri fliačika dochádza k vyblednutiu. Typická je zmena intenzity vyrážky v závislosti na teplote okolitého prostredia. Vyrážka po niekoľkých dňoch zmizne a môže sa objaviť na inom mieste na tele.
Inkubačná doba je 6-14 dní. Vyrážka sa objaví po 14-18 dňoch. Najviac infekčné je dieťa týždeň pred vypuknutím prvých príznakov. Chorý prestáva byť infečný až po vyblednutí vyrážky.
 
Sledujte, prosím, príznaky u svojich detí, v prípade výskytu kontaktujte svojho pediatra a neposielajte dieťa do materskej školy.
 
 
 
Ďakujeme za pochopenie, spoluprácu a vzájomný rešpekt a prajeme veľa zdravia
 
Pekľanská, riaditeľka MŠ